Frecventele erori la gătit

Gătitul implică creativitate, imaginație și metoda potrivită. Cu toți dezvoltăm într-o măsură oarecare aceste principii. Totuși, uneori constatăm că mâncarea vecinei sau cea dintr-un local e mult mai bună, chiar dacă rețetele sunt identice.

În activitatea noastră de nutriţionişti, în rol de observatori detașaţi, identificăm câteva erori la gătit:

✍️Bucatele se fac ”la ochi”

Fără a se gusta și urmări evoluția gătitului, nu avem cum coace de ex. un chec suficient de dulce și pufos.

Este valabil pentru orice tip de mâncare, în special când se gătește din cărţi. Gustul final tu îl determini, cărțile îți sunt doar simple ghiduri.

✍️Excesul de dressing

Ce să mai zicem: la salate se exagerează cu oțetul, la produsele de carne cu sosul de roșii, la legumele gătite cu iaurtul sau smântâna etc.

✍️Depășirea timpul de gătire a legumelor

Se pare că ne plac terciurile de legume și nu gustul consistent sau chiar crocant al legumelor. E nevoie să înveți timpul de preparare a legumelor frecvent utilizate.

✍️Coacerea comună a legumelor cu timp diferit de preparare.

De exemplu, ardeiul gras (necesar 15 min) cu morcovii (necesar 30 de min).

✍️Aranjarea legumelor în straturi

Cam asta obții: la suprafață niște legume crocante coapte frumos, iar dedesubt o masă bălăcită obținută sub căldura celor superioare.

✍️Arderea usturoiului în tigaie

Dacă usturoiul este primul lucru pe care îl adaugi în tigaie, tot el va fi primul care va arde. Dacă ştii că vei găti cu usturoi măcinat la temperaturi înalte, adăugă-l ultimul.

✍️Temperatura cărnii la gătit

La temperatura camerei, se va găti mai uniform decât scoasă direct din frigider. Pentru o gătire completă, cel mai bine este să o scoți și lași pentru 15-20 min.

Nu te grăbi să încinzi exagerat cuptorul, vei obține crusta aurie pe când carnea va rămâne crudă în interior.

✍️Coacerea peștelui

Timpul de coacere a peștelui este de multe ori depășit, acesta devenind uscat. Urmează regula – câte 10 min la fiecare 2,5 cm din grosimea peştelui în cel mai gros loc.

✍️Fructele de mare înainte de preparare

Sunt necesare a fi uscate înainte de a le pregăti în tigaie, de altfel umezeala te va împiedica să obţii aspectul crocant.

Astea fiind spuse, bucură-te să savurezi ceea ce te-ai bucurat să gătești! ❤️

Abonare la Newsletter
Urmărește-ne
Oferte