Stilul de viață de după carantină

Te-ai îngrășat? Ei și ce?

Trecem cu toții printr-o perioadă necunoscută, n-avem cum să fim echilibrați întru totul.

Statul acasă fără activitatea intelectuală și fizică dinaintea pandemiei ne cam costă: kilograme în plus, celulită, indispoziție, posibil o nouă garderobă pe care nu ne-o dorim. Dar zic că niciodată nu-i târziu să oprim valul de schimbări, care nu ne face bine. Și cu cât conștientizăm mai repede acest lucru, cu atât e mai scurt timpul de recuperare.

Să începem!

Ce ne face să devenim mai leneși, plinuți, lipsiți de inițiativă?

Pandemia, incertitudinea zilei de mâine, diminuarea vânzărilor în afaceri, lipsa de bani? NU!

Lucrurile pe care le facem zilnic, în mod repetat. Adică obiceiurile noastre. Rutina.

Care ar fi obiceiurile proaste dobândite în izolare?

  • Sedentarismul lipsa oricărui efort fizic (inclusiv plimbările în aer liber, o gimnastică ușoară), în special dacă anterior am fost activi prin: frecventarea sălii de sport, alergările prin oraș cu pungi, copii, cu de toate necesare pentru muncă și casă.
  • Mâncatul de plictiseală – de câte ori deschizi frigiderul pe zi?
  • Poftele alimentare  care au în spate niște nevoi emoționale. Vrem să se termine cât mai curând această izolare, fiindcă nu place să fim privați (libertatea e cea mai dulce), ne e dor de părinți și oamenii dragi prinși în alte case și țări, vrem în vacanțe, la lucru, la un cappuccino. Pe toate le vrem!

Doar corpul vrea să fie lăsat în pace, să nu i se dea fără folos de mâncare.

  • Trezitul târziu și adormitul și mai târziu – alt ritm nictemeral, o altă calitate a somnului, sinteză hormonală, detoxifiere, metabolism al lipidelor. ”Toate date peste cap” întro frază.

 Cine și ce idei are? Eu zic că sunt astea:

  • NU TE MAI PEDEPSI!

Lasă la o parte înfometarea, sucurile ”de detox”, dietele hipocalorice de la care nu te mai simți confortabil, remediile de slăbit din farmacii. Nici efortul fizic brusc nu ajută. Odată cu febra musculară, scade și motivația de a continua. Ia-o ușor!

  • Lucrurile sunt foarte simple: ACCEPTĂ SITUAȚIA!

Încearcă să nu adopți metode care pedepsesc corpul prin restricții alimentare și fizice.

Cumpără alimente cât mai naturale, gătește cât îți permite timpul, fă-o cu plăcere.

Poate e timpul să definești mesele zilei, să ai cele 3 mese nutritive și dacă simți necesitate încă 1-2 gustări? Poate scoți treptat zahărul din ceai, începi a cumpăra pâine integrală nu pâinea pufoasă cu calorii zero (la fel o poți face cu multe alimente inutile)?

  • OPREȘTE ABUZURILE

Dacă știi că fast-food-ul comandat și berea sau orice alt aliment nesănătos, consumate frecvent și la ore nepotrivite îți dăunează, e timpul să diminuezi aceste prize. Introdu și alternative de substituire mai potrivite. Vei vedea cum scade afinitatea (dependența) și te simți mai bine.

  • ASCULTĂ RECOMANDĂRILE POTRIVITE

Internetul e o oază mare de informație. Tu alege antrenorul profesionist, nutriționistul școlit, psihologul experimentat. Evident că poți să te descurci și singur! Dacă ești inițiat și ai intuiția foarte bună la ce ți se potrivește.

Și-un exercițiu de motivare:

Imaginează-ți corpul tău - un copil neajutorat, ce caută afecțiune, plimbări și joacă, hrană de calitate, grija unui părinte iubitor. Nu-i așa că vrei să te comporți frumos cu el?

 Corpul nostru e un DAR excepțional.

El se vrea primit și purtat cu recunoștință!

Abonare la Newsletter
Urmărește-ne
Oferte