Weekendul în familie

E sâmbăta. Ziua când familiile petrec timpul împreună: la teatru, la cumpărături, la cafenea, pizzerii. Ups, la pizzerii. Anume aici reușesc să văd lucruri pe care nu le observ în fiecare zi: multă mâncare, băutură, alimente grase peste măsură și, toate împreună la o masă. Desertul vine și el mai târziu. Bogat de tot.

Nu sunt împotriva pizzeriilor, sunt mai degrabă împotriva alegerilor făcute de părinți.

Nu mă lasă în pace nr. mare de copii supraponderali.

Privesc părinţii cu ce-şi hrănesc copiii: varietatea, combinațiile.

Oamenii nu știu. Sau știu că mâncarea îngrașă, dar nu știu până la capăt: mâncarea NU DOAR ÎNGRAȘĂ!

 De exemplu, în SUA aproape 50% dintre copii și adolescenți sunt supraponderali, iar printre aceștia au crescut dramatic nr. celor bolnavi de diabet tip. 2. De unde?

1. Schimbările din mediul înconjurător.

Copiii sunt bombardați cu reclame la mâncare. Istorioarele cu Barni - ursulețul isteț, energic ce vine la timp din maratoane e unul din exemple, jucăriile din Kinder - inventive, asocierile că italienii nu se îngraşă, deci pizza - se poate.

2. Activitate fizică redusă.

Nu avem timp de dansuri, programul școlar e încărcat, în schimb ducem copiii la engleză, germană, franceză, chineză. Bazinul - la vară, acum e rece. La tobogane - bine, dar pe undeva pe-aproape unde sunt cartofii pai cu ketchup.

3. Copiii au nevoie de energie.

Sunt de-acord, nu însă şi cu faptul că această energie ar trebui să vină din fastfood, înghețată, biscuiți sărați și chifle. Nu le plac fructele uscate? Scoateți toate dulciurile și lăsați pe masă farfuria plină cu mere și prune uscate. Peste 2-3 zile le vor încerca, peste 1-2 săptămâni li se vor părea delicioase. Testat personal!

4. Sucurile, compoturile și băuturile carbogazoase.

Păi le este poftă, un pic! (zic părinţii). Picul ăsta dacă e un fresh la dejun, apoi un suc la gustarea între pauze (cu chiflă și magiun!), o sticluță mică de Cola după ore (mama să nu știe), de fapt se transformă într-o bombă cu efect întârziat.

Mă întorc la adolescenții din SUA și la obezitate. La nivel de stat se impun reglementări privind ambalarea, etichetarea și publicitatea produselor alimentare, iar părinții sunt cei care îi vor ajuta pe copii să facă schimbările de care au nevoie.

Şi noi... așteptăm 50% supraponderabilitate sau reglementări?

Să nu fie prea târziu...

Abonare la Newsletter
Urmărește-ne
Oferte