2 litri de apă pe zi... Oare? Partea II

Vorbeam în partea I a articolului despe mitul celor 2 litri de apă.

Nu e cazul să ne forțăm neîntemeiat. Să bem apă cu paharele nu e neaparat hidratare. Organismul nostru singur își reglează nivelul hidric.

Pornește totul de la un calcul ca fiind un necesar zilnic de hidratare:

  • Greutatea corporală * 0,03 (altfel spus 30 ml apă la fiecare kg/corp)

(-20% scade pentru că sunt fructele și legumele)

Ex.: (60 kg * 0,03) – 20% = 1,44 l/apă

Împarte această cantitate la nr. mese și străduite s-o consumi înainte de orice masă cu 15-30 min.

Ex. 1,44 / 5 mese = 0,288 l/apă

Fă un obicei în a o servi încet, înainte de masă, fără a sta cu aplicația deranjantă sau deșteptătorul.

Suplimentar vei consuma apă în situație de deshidratare (cum simți, la necesitate): efort fizic, sauna sau bronzat la soare, băuturi precum cafeaua, ceaiul, alcoolul, după masaj.

 

5 lucruri despe apă pe care posibil nu le știai:

1.  Apa nu se depozitează pe termen lung, ca şi grăsimea 

Uităm sau nu ştim că în corpul uman nu există rezerve hidrice similare depozitelor de grăsime. Asta ar însemna că zilnic vom asigura hidratarea corectă (vom bea cu înghițituri mici) și suficientă pentru activitatea celulară şi acoperirea pierderilor de lichide. 

Altfel spus, e greșit să credem că vom bea doar de sete. 

2. Foamea indusă de sete                                                    

Dacă ați luat masa relativ recent, foamea fiind totuşi prezentă - s-ar putea să vă fie sete de fapt. Cea mai simplă metodă de a vă convinge de e foame sau sete – serviţi un pahar cu apă proaspătă. Senzaţia de saţietate ar trebui să apară în scurt timp dacă motivul este deshidratarea.

3. Dureri, iritabilitate, ameţeli?

Mai întâi asiguraţi-vă de hidratarea suficientă, apoi măsuraţi-vă tensiunea, dați analize, mergeţi la tomografii, consumaţi ceaiuri relaxante. Am fost tulburată să aud constatarea şi rugămintea unui doctor neuropatolog în cadrul unei conferinţe de nutriţie din România: “Dragi nutriţionişti! Învăţaţi-i pe pacienţii voștri să se hidrateze! Fiecare a 2-a persoană cu acuze de migrene/dureri insuportabile de cap – bea doar 1-2 pahare de apă curată pe zi”.

4. Orice reacție chimică din corpul uman se produce în prezența apei!

Să nu ne mai întrebăm de ce avem o piele îmbătrânită, coapse pline de celulită, de ce răcim atât de des, avem constipaţii (lista e lungă). Doar una din 3 femei de peste 20 de ani se gândește la hidratarea pielii, deși exact la această vârstă apare necesitatea unei hidratări permanente, sistemice, pentru a păstra tinerețea și vitalitatea epiteliului. 

Corpul se detoxifiază în primul rând cu apă proaspătă (de această dată 50 ml de apă pentru fiecare kilogram/corp), apoi cu ceaiuri digestive şi detoxifiante. Procesul de detoxifiere în sine presupune curățarea organismului, care, precum știm, în mare parte e constituit din apă.

5. Pierderile de apă

Principalele căi de eliminare a apei din organism sunt prin rinichi, sub formă de urină și prin piele, sub formă de transpirație. Cantitatea de apă eliminate prin urină și piele depinde de mai mulți factori: aportul de apă, alimentația, activitatea fizică, temperatura de mediu și vestimentația.

Pierderile de apă înregistrate în condiții normale (fără zile cu temperaturi excesive, efort fizic performant etc.) însumează între 2 - 2,5 l/apă pe zi (adult).

În funcție de pierderi se va majora aportul hidric.

Câteva recomandări pentru a bea apă cu plăcere:

  • Sticlă din stică (fără plastic!)

Când am văzut că pielea mi-e uscată, m-am gândit la o soluţie confortabilă pentru corpul meu. Îmi place să creez obiceiuri din plăcere, evit cuvântul "trebuie". Mi-am cumpărat o sticlă simpatică pentru aceasta, am împărţit în 4 prize necesarul zilnic şi port sticla peste tot.

  • De ce apă călduţă de dimineață?

La trezire este indicat să bem 1-2 pahare de apă călduţă. Puţini îşi pun întrebarea de ce. Pentru că în intervalul orelor 7-9, stomacul ”nu este pregătit” pentru alimente și băuturi reci. Dar nu este obligatoriu, important ca apa să fie cel puțin la temperatura camerei.

  • Ultima oră de hidratare?

Vom bea ultimul pahar cu apă curată cu 2-3 ore înainte de culcare. Pentru a avea un somn, dar și rinichi liniştiţi.                                                

Poftă bună la hidratare... că la mâncare e suficient de mare!

Abonare la Newsletter
Urmărește-ne
Oferte