Alcoolul și efectele lui

Consumul de alcool, chiar și în cantități mici, are efecte asupra creierului. Un pahar de bere de exemplu poate fi considerat o doză optimă, însă consumat cu regularitate afectează întregul corp și poate cauza dezvoltarea unor afecțiuni.

Comparativ cu alimentele, care trec proces de digestie, alcoolul este absorbit direct în sânge. Ajunge în scurt timp în ficat, apoi creier și începe ”povestea” – simțul de echilibru și comportament fiind primele zone afectate.

3 efecte importante de știut:

  1. Cantitatea de alcool

Când cantitatea de alcool îngerată depășește cantitatea pe care plămânii și rinichii o pot elimina sau pe cea pe care ficatul o poate metaboliza, diferența rămâne în fluxul sanguin. Prin sânge, toate celulele corpului (în special neuronii) vor primi din licoarea lui Bachus, ceea ce duce la tulburări grave de comportament.

  1. Demența și îmbătrânirea

Cei care consumă frecvent alcool sunt predispuși la îmbătrânire prematură și atrofierea creierului – câțiva pași până la demență.

  1. Să fii hrănit când servești?

Până nu de mult se credea că, dacă ești bine hrănit (serveștii alcool pe stomac plin), sănătatea nu va suferi. Astăzi, această părere e considerată greșită. Numeroase studii au demonstrat că alcoolul, indiferent cât de nesemnificativă ar fi cantitatea ingerată, dăunează ficatului, oricât de bine hrănit ar fi cel care bea.

Din nefericire, alcoolul e parte a multor culturi populare. Publicitatea, obiceiurile din familii tind să-l asocieze cu un stil de viață activ și pozitiv.

Totuși fiecare a simțit sau văzut ce stă în spatele unor beții de weekend sau a tabloului real în spatele câtorva pahare cu vin. Dependența de alcool nu e neapărat la alcoolicii ajunși în stări grave de intoxicații. E la fel de gravă situația și a celora care consumă alcool în fiecare seară. Fie cu scop de relaxare, tabiet sau deprindere de familie, pe termen lung starea optima de sănătate se poate transforma în stare vulnerabilă de sănătate.

Alcoolul e ca și în ruletă: fie câștigi, fie pierzi. Iar când pierzi, rareori pierzi doar tu. Ai grijă de tine și de cei dragi!

Abonare la Newsletter
Urmărește-ne
Oferte