Cât de bune gustări sunt aceste delicii din copilărie?
Potrivit etichetei, produsul nu conține coloranți și conservanți. În compoziție intră crupe de porumb, ulei vegetal, sare iodată și zahăr farin.
Însă:
Nu este indicat tipul uleiului vegetal: palmier, porumb, floarea soarelui etc?
În momentul în care grăsimile vegetale din seminţe sunt încălzite la o temperatură mai mare decât norma gătitului - 180 de grade celsius, acestea generează compuşi chimici toxici, cancerigeni.
Suplimentar, nu am aflat de pe etichetă dacă uleiul este rafinat, deodorizat sau presat la rece?
Majoritatea uleiurilor vegetale conţin BHA şi BHT (hidroxianisol butilat şi hidroxitoluen butilat). Aditivii artificiali sunt folosiţi pentru a prelungi termenul de valabilitate al produselor alimentare.
Sarea iodată!
Îmi amitesc de ce şi în ce ţară a fost introdusă prima oară sarea iodată: România, acolo unde s-a legat creşterea afecţiunilor tiroidiene cu insuficienţa de iod. Apoi, tot ei au anulat această decizie la nivel de stat pentru că era irelevantă. Cu excepţia unor produse!
Potrivit HG a Romaniei, nr. 568/2002 se elimină obligativitatea folosirii sării iodate din hrana animalelor şi din industria alimentară, cu o singură excepție, și anume folosirea acesteia numai la fabricarea pâinii.
O nouă modificare a acestui act normativ în privința folosirii sării iodate s-a realizat în anul 2006, când a devenit obligatorie și la fabricarea produselor de panificație.
În general, mulți producători din industria alimentară folosesc sarea iodată și în alte ramuri ale industriei, cu toate că acest lucru nu mai este obligatoriu decât pentru industria pâinii și a produselor de panificație, fapt ce poate genera probleme de sănătate consumatorilor.
În sarea iodată pe lângă iod se mai adaugă şi ferocianură de potasiu – E536 – un agent antiaglomerant.
La peste 100 grade celsius, ferocianura de potasiu se descompune în cianură de potasiu și clorură de fier, fapt ce provoacă reducerea transportului de oxigen către sânge, dificultăți în respirație, dureri de cap și amețeli.
Prezența zahărului farin
Folosit în cantități mari, poate dezechilibra dieta. În general, zahărul este o toxină cu multe păcate pe el: facilitează supraalimentația, duce la instalarea obezității, mărește incidența cariilor dentare, crează dependenţă, produce inflamaţii, favorizează apariţia multor afecţiuni.
Valoarea nutritivă pentru 100 g produs:
435 kcal = densitate energetică mare.
În conformitate cu Ordinul privind aprobarea listei produselor alimentare nerecomandate preşcolarilor și elevilor, emis de Ministerul Sănătăţii al Rep. Moldova, copiilor nu le sunt recomandate produsele cu valoarea energetică de 300 kcal şi mai mult la 100 g produs.
Potrivit aceluiaşi Ordin, produsele alimentare cu conţinut de zaharuri 15 g şi mai mult la 100 g produs, la fel nu sunt recomandate copiilor.
71,3 g glucide/100 g de produs au bastonaşele, deci o încărcătură glicemică prea ridicată.
În concluzie, pot doar să zic că datorită profilului nutrițional prezent, nu recomand bastonaşele de porumb din comerţ