Alimentul cu DOUĂ înțelesuri ?!
- cerealele des le consumați?
- În fiecare dimineața cu lapte!
- Ce înțelegeți prin cereale?
- Fulgii ăștia crocanți, dulci cu miere sau cacao…
Mă gândesc că un bun profesionist din marketingul industriei alimentare a creat conceptul de CEREALE INTEGRALE pentru mic dejun:
- Cutii frumoase cu descrieri apetisante
- Fulgi sau biscuiți dulci, în diverse forme, atât de crocante încât nu te mai oprești
- ”Pline de vitamine și minerale” etc.
Prieteni!
Adevăratele cereale integrale sunt altele!
Să discutăm despre componentele unui grăunte, pentru a fi mai ușor de înțeles:
* TĂRÂȚA este învelișul superior al bobului.
* Partea din sămânță din care se dezvoltă de fapt altă plantă este GERMENELE.
* A treia parte ENDOSPERMUL este format în mare parte din amidon și câteva proteine.
!!! Cerealele INTEGRALE sunt grâul bob, ovăzul și orezul întreg, hrișca, meiul, bulgurul în forma lor naturală care păstrează fibrele; nezdrobite, neîndulcite, la fel și pâinea sau biscuiții integrali se obțin din făină integrală.
Iată ce ar trebui să ne intereseze!
Cerealele RAFINATE au foarte puțin în comun cu structura naturală, descrisă mai sus. În cursul procesului de rafinare, tărâțele și germenii sunt înlăturați, la fel și fibrele, vitaminele și mineralele prezente în cele două învelișuri. În urma procesului de măcinare al cerealelor, ne rămâne doar enodspermul.
Aceste cereale rafinate sunt mai apoi transformate în produse ca pâine albă, fulgi de ovăz instant, gustări și deserturi. Pentru a le spori gustul, apa este extrasă (ceea ce la concentrează și mai mult caloriile), iar adăugându-le zahăr, îndulcitori artificiali sau alți aditivi alimentari, grăsimi și sare, produsele de acest fel ne oferă doar energie rapidă și plăceri gustative.
* Fără proteine complete!
* Fără sațietate!
* Fără micronutrienți!
Unii producători adaugă vitamine și minerale la produsul finit, care este denumit după aceea ”îmbogățit”, însă nutrienții adăugați nu compensează ceea ce a fost înlăturat în procesul de fabricație!
Problemele cele mai mari:
- stimularea supraconsumului,
- creșterea nivelului de zahăr în sânge și dependența de glucoză,
- acumularea de grăsime corporală și o creștere a acizilor grași liberi, trigliceridelor din sânge,
- pe termen lung: rezistența la leptină, rezistența la insulină și alte efecte negative asupra sănătății umane.