Dulciurile mereu au fost ispite cărora greu le putem face faţă. Prăjituri cremoase, torturi sau biscuiţi crocanţi ne ademenesc, pentru a le savura fără a mai sta pe gânduri. În goana după stăvilirea poftelor, uităm că excesul de zahăr nu e prea blând cu sănătatea noastră. Acest lucru îl confirmă şi Victoria Ursu, nutriţionist şi instructor fitness. Ea ne-a povestit, în cadrul unui eveniment, despre cum dulciurile ne pot afecta sănătatea când le consumăm în exces şi cum ar trebui să fim atenţi cu acestea.
Tentaţia unui desert este mare pentru oricine. Cum să o stăpâneşti, totuşi?
Tentaţia e mare pentru cei dependenţi de zahăr. E greu să te stăpâneşti, dacă biscuiţii sau napolitanele îţi sunt gustarea zilnică, iar ciocolatele şi bomboanele le cumperi cu regularitate. Pe termen lung, ar trebui să conştientizăm pericolul acestui drog şi să începem “să luăm măsuri” pentru a scăpa de această dependenţă. Pe termen scurt, însă, nu te ispiti singur pe tine. Caută să înţelegi ce te face să-ţi doreşti acest dulce. Adesea, în spate, se ascunde o emoţie, pe care vrei s-o neglijezi.
Dacă, totuşi, eşti la un eveniment şi în faţa ta alte produse sănătoase nu sunt, relaxează-te: ia-ţi o porţie mică şi nu uita şi linguriţa să fie cea mai mică.
Cum e corect să mâncăm alimentele dulci?
Corect e să nu le mâncăm deloc! Însă, dacă eşti fanul lor, urmează să le consumi separat de alte mese, în prima jumătate a zilei, în porţii mici. Dacă ţi-ai propus să slăbeşti, nu le consuma cu 2 ore înainte şi după antrenamentele de fitness, pentru că atât timp cât insulina reglează glicemia, grăsimile nu vor arde.
Cu ce putem înlocui prăjiturile atunci când dorim ceva delicios?
Prăjiturile le putem înlocui cu fructele proaspete, uscate (în special, stafidele şi prunele) sau cu deserturi sănătoase şi gustoase, preparate de fiecare, folosind ingrediente ce nu conţin zahăr rafinat (biscuiţi din tărâţe, miere şi nuci, rulade din pudră de cacao, avocado, miere şi caju ş.a.). Poți include dulce sănătos în multe rețete simple pentru slăbit, fără daune pentru figură.
De ce se recomandă desertul să fie servit după masă?
De fapt, desertul este indicat să fie consumat înainte de masă. Glucoza este o sursă de energie, cantitatea căreia este controlată de o proteină a creierului. Dacă dulciurile sunt mâncate la începutul mesei, creierul va primi suficientă glucoză şi nu vom mai fi tentaţi să mâncăm mai mult decât e nevoie.
Există vreo boală care poate surveni în urma dependenței de dulciuri?
Da, există şi nu doar una. Unul dintre primii oameni care au observat efectul nociv al zahărului a fost medicul militar, Frederick Banting, distins cu premiul Nobel în 1923 pentru descoperirea insulinei. Banting suspecta că zahărul provoacă diabetul zaharat, deoarece această boală era extrem de rară în cadrul populaţiilor care nu consumau zahăr şi foarte răspândită în acelea în care zahărul făcea parte din dieta zilnică.
Chiar dacă producţia sporită de insulină nu duce la dezvoltarea diabetului, nivelul crescut al acestui hormon în corp are consecinţe negative, printre care creşterea nivelului trigliceridelor din sânge, hipertensiune şi numeroase alte dereglări ce poartă laolaltă numele de “sindrom metabolic”. Acesta este de multe ori primul pas spre afecţiuni cardiovasculare. Pe lângă favorizarea obezităţii, diabetului şi afecţiunilor cardiovasculare, consumul de zahăr creşte totodată riscul de a dezvolta cancer.
Ce se întâmplă cu organismul nostru atunci când înainte de somn sau chiar în timpul nopţii gustăm dintr-o felie de tort?
Felia de tort servită înainte de somn sau în timpul nopţii dereglează întreg metabolismul, oboseşte şi uzează organismul (în special pancreasul), epuizând în acelaşi timp sistemul nervos. Cei ce vor o siluetă de invidiat, trebuie să ştie că imediat ce s-a îngerat această felie de tort, combinaţia periculoasă “grăsime + zahăr + amidon” determină producerea a doi hormoni răspunzători de depozitarea grăsimii: ASP (acylation stimulating protein) şi GIP (peptida insulinotropă glucozo– dependentă) care vor amplifica depozitarea de “calori”, în special în jurul burţii.
Ce recomandări aveți pentru pofticioşii de deserturi?
Să scape de dependenţa de dulce. Şi cât mai repede. Există multe alte plăceri în această viaţă. De exemplu, îți poți lua doza de endorfină în urma practicării unui gen de sport, plăcerea lecturii sau multe alte ocupaţii frumoase, pe care o viaţă întreagă nu-ţi ajunge să le cunoşti.
Să scapi de zahăr este posibil. Am fost o consumatoare înrăită de dulce înainte de a păşi sigur în lumea nutriţiei. M-am lăsat de zahăr şi am observat cum mi s-a schimbat viaţa: am foarte multă energie pentru familie şi 3 activităţi solictante, nu simt oboseala activităţilor cotidiene, unghiile şi părul au devenit mai rezistente, am un ten curat, nu mă iau virozele sau alte afecţiuni. Clienţii mei sunt exemple vii că e posibil să scapi sau să diminuezi consumul de zahăr.
Totul vine de la creier. De aceea, eu aş recomanda să te opreşti un pic şi să încerci să meditezi: pentru plăcerea papilelor gustative eşti dispusă să accepţi “bomba” cu efect întârziat asupra sănătăţii tale?!