Se știe că jurnalismul este unul din job-urile, care te impune inconștient câteodată, să uiți să te alimentezi din cauza programului încărcat, iar în cele mai bune cazuri poți să-ți permiți luxul de a avea doar o singură masă pe zi. Și se mai știe că neglijarea alimentației raționale poate avea efecte negative asupra stării de sănătate nu doar a jurnaliștilor. De aceea pentru a evita consecințele negative în urma alimentației dezechilibrate, nutriționista Victoria Ursu a pregătit o listă cu sfaturi despre cum ne putem alimenta sănătos „din fugă” atunci când suntem în criză de timp.
„În lume există cărți, mai nou video-uri ce ne demonstrează o varietate de rețete de gătit: din bucătăria vegetarienilor, a celora ce-și doresc să slăbească sau poate chiar lua în greutate, a gurmanzilor și ”atenților”. Pe ultimii îi pot adăuga tot în lista celora ”ce-și doresc să slăbească”. Sunt, de fapt, femeile care consideră că mâncatul corect ar fi separarea ”ideală” a alimentelor: proteinele de cereale, grăsimile de carbohidrați etc. (după părerea mea o utopie, însă despre asta altădată).
De ce totuși oamenii neglijează aceste rețete?! De ce-și permit să mănânce în continuare alimente procesate: dulciuri și patiserie mai cu seamă?! Doar pentru că e comod, accesibil sau au format niște deprinderi de a-și delecta papilele ”amețite” cu plăceri?
Unii ar zice:
1.Pentru că rețetele pentru slăbit sunt grele de făcut! Posibil.
2.Pentru că nu avem timp! E doar un argument.
3.Nu știm de unde vom lua ingredientele! Aș admite.
Indiferent cât de lungă ar fi lista – toate sunt scuze. Fiind în fața unei nevoi fundamentale cum este actul hrănirii, resping toate scuzele dacă s-a format deprinderea de a neglija respectiva nevoie. Mai devreme sau mai târziu starea sănătății ne va confirma cât de grijulii am fost cu corpul.
Nimeni și nimic n-ar trebui să ne împiedice să intrăm zilnic în 3-5 pauze pentru a ne hrăni corect.
Pentru a ușura acest proces, de altfel foarte plăcut (uneori și gătitul) mai întâi ar trebui să conștientizăm un lucru: nimeni în-afară de noi nu ne cunoaște mai bine: preferințele alimentare, cantitatea de mâncare, timpul de îngerare ș.a. În acest sens, procesul de preparare a mâncării ar fi un gest extrem de frumos față de propriul corp. Să-l pregătim cu grijă pentru că: suntem ceea ce mâncăm.
”Mesele din fugă” eu le văd doar gustările, or cele 3 mese importante: dejun, prânz și cină nu pot fi grăbite. Mesele principale necesită a fi desfășurate în condiții și perioade stabilite (conform necesităților) și nicio persoană nu mă va convinge c-ar există vreo muncă mai importantă decât Actul Hrănirii.
Așadar, 7 gustări ușoare pe care le putem pregăti în cazul în care suntem implicați 100% la muncă:
– Fructele proaspete (2-3 bucăți în funcție de preferințe și cantitate) – preferabil în prima jumătate a zilei, perioadă în care avem nevoie de energie.
– Fructele uscate, nuci, migdale, semințe ș.a. oleaginoase (fiecare cât încap într-un pumn) – ultimile ne vor da sațietate datorită acizilor grași esențiali, amplificând și performanța creierului, a memoriei.
– Legumele tăiate felii (150-200 g) alături de cuburi de cașcaval (apx 30 g), ar fi niște gustări delicioase și perfecte atunci când nu avem mult timp pentru pregătire.
– Pâinițe din făină integrală cu brânză de capră sau ou – consumate maxim în 2 ore de la pregătire.
– Iaurt de băut îmbogățit cu bifidobacterii – gustarea considerată a fi sănătoasă încă din anul 1950, consumat zilnic de mlrd de oameni din întreaga lume. Este al 2-lea aliment perfect ca urmare a conținutului de calciu și proteină.
– Legume coapte bine prinse într-o foaie de lavaș. Am putea adăuga felii de ton sau piept de pui copt cu aceeași condiție – consumate până la 2 ore de la preparare.
– Biscuiții din făină integrală fără drojdii, îndulciți cu fructe uscate – buni pentru zilele de muncă ce ne surmenează fizic și intelectual.
Indiferent de gustare, aceasta ar trebui să fie preparată/procurată din timp. Și pentru că pofta va fi determinată și de aspect, vom avea grijă de ambalaj. La moment, piața oferă posibilitatea de a achiziționa caserole frumos colorate sau incolore, din sticlă (ECO), porționate pe interior în vederea aranjării ingredientelor pe categorii de alimente.
Rămâne doar să ne întrebăm: ne vom hrăni sănătos pentru a fi cu adevărat eficienți sau vom vorbi doar despre alimentația sănătoasă”, a susținut nutriționista Victoria Ursu.