Cum să slăbești dacă ai relații emoționale cu mâncarea?

Este dificil să înțelegi cum să slăbești, dacă nu îți analizezi suficient atitudinea față de mâncare. Este hrana o necesitate sau o metodă de a satisface o altă nevoie? Gândul „trebuie să slăbesc” este cu adevărat un scop sau doar un mod de a te consola emoțional și a continua excesele alimentare nemotivate?

Până la urmă, cum să slăbești dacă ai relații emoționale cu mâncarea? O scurtă analiză și câțiva pași simpli și, poate, un nutriționist bun, împreună cu un pic de perseverență - vor face lumină.

De unde au apărut aceste relații emoționale cu mâncarea?

Mâncatul din impuls emoțional vine din copilărie. De la dorința mamei de a alina durerea, nerăbdarea, de a transmite iubirea prin alăptare – toate acestea prin hrană.

Un studiu a analizat intențiile și motivațiile din spatele actului unei mame de a da bebelușului biberonul. Adesea, motivele mamei nu aveau nimic de-a face cu foamea percepută a bebelușului ei, în schimb, era un mod de a potoli agitația bebelușului. Bebelușii sunt liniștiți cu biberonul, crescând copii pofticioși. 

Ei vor asocia mâncarea cu alinarea emoțională, instinctiv vor învăța să asocieze mâncarea cu iubirea. Iar în cazul lipsei de iubire, vor genera mâncatul emoțional, legând astfel iubirea cu mâncarea. Ulterior, e foarte posibil să adauge în greutate, să caute diete eficiente de slăbit, exerciții, suplimente pentru slăbit, orice metodă în afară de analiza psihologică a problemei.

Cum să determini în ce relație ești cu mâncarea?
1. Încearcă să observi cum vorbești despre mâncare. Nu cumva îi spui: „plăcințică”, „căpșunică”, „cărniță”? Dacă da, atunci s-ar putea să vină aceste pofte imediat ce pronunți respectivele diminutive.

2. De Ziua Sfântului Valentin sau de alte sărbători pline de emoții, nu cumva în centrul atenției este tot mâncarea?

3. Atunci când te îndrăgostești, îți pierzi pofta de mâncare?

La punctul 3 aș vrea să mă opresc un pic mai mult.
Un fenomen interesant apare atunci când te îndrăgostești. Când se întâmplă acest lucru, adesea uiți de mâncare. Ești atât de plin/ă de extaz, încât nu te gândești deloc la mâncare. Pentru mine, aceasta este cea mai puternică dovadă a legăturii dintre mâncare și emoție.

Așadar, cum să slăbești, când înțelegi relația pe care o ai cu mâncarea?

  • Urmărește cu atenție rolul pe care îl joacă alimentația în dispoziția ta de zi cu zi, conștientizează legătura pe care ai observat-o.
  • Încearcă să te detașezi emoțional de alimentele pe care le asociezi cu fericirea și caută ocupații care să te ajute să le înlocuiești.
  • Încearcă să scoți mâncarea din relațiile cu oamenii dragi – ieși cu prietenii la plimbări, nu la cină, comunică cu familia și în altă parte decât la masă etc.
  • Consolidează-ți concluziile în scris, într-un jurnal sau în orice alt mod de înregistrare și repetare a ideilor. Astfel le vei asimila cu adevărat și le vei privi ca pe un adevăr cotidian, nu ca pe o teorie.
  • Observă cum slăbești și apreciază fiecare pas înainte, indiferent cât de mare este, încercând să nu te întorci la mâncare ca la o sursă de consolare. La această etapă îți vei putea răspunde la întrebarea: „cum să slăbești eficient”, cică ai învins, acum nu mai ai relații emoționale cu mâncarea!

Și cum oamenii încep totul „de la o luni”, îți doresc să rămâi îndrăgostit/ă de viață. Avem cu toții condiții egale pentru asta!

Și... să vină iubirea peste tine, că restul sunt doar ingrediente! 

Abonare la Newsletter
Urmărește-ne
Oferte