RED by Nutrition: Cum te hrăneşti când stresul e la orice colţ de stradă?

„Grăbeşte-te încet” era îndemnul tatei pe vremea studenţiei mele. Cu perfecţiunea în vene, acceleram spre autodepăşire la job, facultate, sală de forţă, în relaţiile cu alţi oameni. Acest stres continuu mi-l puneam singură pe umeri, fără menajamente sau păreri de rău. Periodic, corpul îmi prezenta şi nota de plată: excesul de carbohidraţi cu tot cu kilogramele în plus, nervozitate, anxietate şi necesitatea de izolare.

Stresul zilelor noastre – mai accelerat ca oricând!

Fiecare a 10-a persoană suferă de depresie ce vine din imposibilitatea de a gestiona stresul. Toţi avem perioade în care suntem suprasolicitaţi şi copleşiţi. Perioade în care deadline-urile şi preocuparea pentru ceilalţi, ne acaparează viaţa. În aceste perioade nevoile noastre stau la coada listei.

Şi nu contează dacă suntem angajaţi, angajatori, freelanceri – de pe băncile şcolii începem să devenim stresaţi. Ne adaptăm unui astfel de stil de viaţă, până devine o rutină.

Tot o deprindere devin şi modalităţile de amenajare a stresului. Una dintre ele fiind refugiul în mâncare. Căutăm să ne recuperăm energia şi să ne readucem plăcerile, atunci când fizicul şi psihicul strigă a disperare. Să nu uităm că plăcerile gustative de regulă sunt lipsite de nutrienţi şi au şi conţinut ridicat de zahăr - stimulatori ai stresului deja existent.

Interesant lucru e că nu ne aruncăm la somn sau la câteva zile de concediu (asta e recuperarea adevărată!), ci alegem mâncarea sau băutura (deşi corpul nu are nevoie!). Pentru accesibilitate, adesea gratuitate, în plus nu ne obligă să ne oprim din maşinăria de activităţi.

Ca şi proces de organizare – pregătirea hranei necesită timp suplimentar: de a face piaţă în mod sistemic, de a găti, poate chiar căuta reţete diversificate, de a servi şi pe ceilalţi din preajma ta. Cine e pregătit să investească timp?

În altă ordine de idei, conştientizăm noi oare că alegerile haotice ne pot îmbolnăvi, îngrăşa, împovăra cu digestii grele - toate generând la un moment dat incapacitate temporară sau definitivă de muncă?

Care-i sensul să mai munceşti în condiţii de stres?

În ceea ce priveşte „extremele ” sau tulburările alimentare psihosomatice, oamenii, în imposibilitatea de a gestiona stresul, pot inconştient folosi alimentele drept analgezic, ajungând în dependenţe alimentare. O a doua şi ultimă opţiune este renunţarea definitivă la mâncare. Aici „Top cele 5 alimente care reduc stresul”, suplimente ce ar acoperi carenţele de nutrienţi nu funcţionează şi nicio altă recomandare nutriţională. Adevăratul motiv pentru care ajungem în tulburări alimentare NU este mâncarea.

La fel suntem neputincioşi în a alege extrema sau a o sista definitiv– de cele mai multe ori e programată la nivel de ADN sau e o deprindere formată până la vârsta de 7 ani. Şi nici nu ştii care e „cucuiul” mai puţin dureros. Aparent s-ar părea că e lipsa de mâncare - în ideea de a păstra supleţea. Pe când varianta slăbitului mi se pare mai uşor de realizat comparativ cu restabilirea echilibrului hormonal, distorsionat în abstinenţă.

Soluţia - de a reveni la alegerea metodelor inteligente- reducerea factorilor de stres, prin schimbarea scenariilor de reacţii la stres, memorate de subconştient, conceput un alt stil de viaţă.

Pofta de crocant, dulce sau gras – frecventele pofte în stres

Când eşti stresat cred că vrei crocant (nevoia de a fi în altă parte, de ex. la o distracţie), dulce (necesitatea de a te recompensa) şi gras (nevoia de a rezolva o problemă dificilă). Separat sau împreună, toate invocă necesitatea de a-ţi oferi plăcere, refugiu sau linişte. Dacă tot insişti pe aceste pofte, alege înţelept:

  1. Migdalele – 20 buc, cam 30 g exact cât porţia zilnică recomandată unui adult. Îţi vei lua necesarul de minerale (Mg, Ca şi Zn mai mult), grăsimi „bune” şi plăcerea de a le simţi crocante printre dinţi.
  2. Mierea - un dulce care te ajuta la digestie, reglare de puls, îţi va reduce presiunea arterială şi va elimina starea de oboseală. Dacă te vei delecta cu un ceai de muşeţel şi miere, somnul îţi va fi profund şi liniştit.
  3. Uleiul de cocos – o linguriţă în terciul de dimineaţă, la cafea sau în ceai, întins pe o felie de pâine cu un pic de miere. Te va ajuta să-ţi rezolvi marea problemă ce stă în spatele nevoii de a mânca gras. Suplimentar, uleiul de cocos este un anti-fungic, atât de bogat în acizi graşi, încât stimulează metabolismul şi creierul ca tu să poţi face faţă situaţiilor de stres.

Dopamina - substanţa chimică din creier, provocatoarea plăcerii

O fi mâncarea o plăcere ca şi sexul, sportul, plimbările în aer liber etc., însă nu pune dopamina doar pe seama mâncării. Repartizeaz-o!

Primeşte plăcere şi bucurie de la faptul că EŞTI. O alimentaţie conştientă şi permanentă, poate fi creată doar în contextul unui nou stil de viaţă, preţuind odihna şi liniştea, starea de bine şi seninătatea.

Deconectează-te de 3 ori pe zi, la dejun, prânz şi cină pentru momentul sublim de a-ţi hrăni corpul 15 minute. Ai tot dreptul!

Fă-ţi tabiet în fiecare dimineaţă ca dejunul să-ţi hrănească corpul cu mâncare sănătoasă, aducându-i energie; la prânz opreşte-te să-i „mulţumeşti” pentru felul în care te-a slujit până atunci, iar la cină pregăteşte-te să-i dedici timp important bunăstătii şi iubirii.

Ai grijă lăuntric să fii un receptacol al miracolului că exişti. Să-ţi faci timp pentru familia adunată în jurul mesei de seară, să conştientizezi importanţa partenerului şi/sau a copiilor gata să te hrănescă sau să te asculte la cină, să hrăneşti şi ascuţi tu. Crezi că cer prea multe de la tine?

În ceea ce priveşte echilibrul alimentar, alege alimentele naturale – de sezon, de origine vegetală mai mult decât animalieră, fructele, legumele, în special cele verzi, nucile şi seminţele, cerealele integrale – îţi refac corpul, îţi revitalizează mintea, îţi dau energie, te înfrumuseţează, încetinesc procesul de îmbătrânire, te fac mai fericit/ă cu tine îns(u/ă)ţi, vor deveni mai bune la gust pe măsură ce-ţi vei regenera papilele gustative.

Ia să vezi cum vei crea alte obiceiuri. Nu vei mai fi dependent/ă de cafea pentru că e fals că-ţi oferă energie, nu vei avea nevoie de stimulatorul de zahăr pentru că îţi vei dori libertatea alegerii, nu vei căuta vinul roşu doar dacă e moderat şi servit alături de o fiinţă dragă.

Şi-atunci, în stomacul tău spre seară, în locul indigestiei prăjite în stres, vor veni mulţi, mulţi fluturi ca să te facă să zbori de plăcere, deşi culmea eşti ceea ce mănânci! 

Abonare la Newsletter
Urmărește-ne
Oferte