Despre dieta rapidă de slăbit 30 kg sau când îmi este greu și vreau să renunț…

”Am slăbit 30 kilograme de 2 ori. Acum am 117 kg, îmi este greu și vreau să renunț” mi-a spus ea și a început să plângă.

Dieta 10 kg în 30 zile, a ajutat-o prima oară când a împlinit majoratul. Prea puțin însă s-a bucurat de acest rezultat: se căsătorise de curând și aflase că e însărcinată. Kilogramele se adunau prea repede, astfel încât, la jumătatea termenului de graviditate, medicul a rugat-o să nu mai mănânce pâine și dulciuri. Crezând că o va salva ca altădată dieta 10 kg în 30 zile, a tot mâncat gogoși și plăcinte până s-a trezit cu 120 kg.

După ce a născut, a slăbit 30 kg într-o lună. Totuși, dorința de a se vedea suplă tare, n-o lăsa în pace. “Mai vreau să slăbesc 30 de kg în 2 luni. Am slăbit 30 kilograme o dată, vreau să slăbesc 30 kg într-o lună iar” și-a zis femeia. Tot cu dieta rapidă fiind în cap…

Și a reușit și a doua oară, doar că a slăbit cele 30 kg în 4 luni. Mai greu, mai anevoios, mai cu foame într-una.

S-a întâmplat unei femei pe care am cunoscut-o recent.

De ce scriu toate astea?

Pentru a opri maratoanele de slăbit. Indiferent de vrei să slăbești 30, 15 sau 5 kilograme, toate maratoanele de slăbit au un finiș: obezitatea și tulburările alimentare. Cel puțin…

Timp de 1 oră, femeia mi-a vorbit despre 4 sau 5 nutriționiști pe care îi urmărește, mi-a povestit cu atâta entuziasm despre slăbire 30 kg, mi-a arătat aplicații, cărți pe care și le-a cumpărat din alte țări - încât eu am rămas fără cuvinte. Nu mi s-a mai întâmplat să văd un om atât de disperat și confuz. M-am prins că o compătimesc pentru atâta chin și imediat am alungat gândul. O înțeleg…

De aceea m-am apucat să o ajut.

Îmi propun să opresc bătăliile cu sine. Am convins-o cu argumente solide și i-am arătat planul nostru victorios. Am convins-o pentru că a venit la mine și am discutat multe, multe. Ce fac cu ceilalți care zilnic comit crime împotriva corpurilor lor?

Mă tot gândesc la 2 lucruri deodată: trăi-voi oare vremuri când oamenii vor fi mulțumiți de sine, îmi va reuși vreodată să explic femeilor ce merg pe extreme că nutriția echilibrată, mintea liniștită și sufletul împăcat e pastila magică pe care o caută?

Ce trebuie să fac? De ce depinde asta?

Admit că:

  1. Nu se știu multe lucruri.

Educație alimentară prea puțină am făcut în familie, deloc la școală, nici atâta la muncă. Dar nu e o problemă, toate se învață. Pentru asta suntem noi, nutriționiștii care învață să învețe pe alții.

  1. Poate nu se conștientizează gravitatea situației.

Nu toți înțeleg urmările, ce vor apărea mai devreme sau mai târziu. Numai pățitul e priceput, or, impactul negativ al dietei de slăbit 30 kg în 3 luni va fi înțeles dureros pe la 35 încolo.

  1. Printre noi, nutriționiștii, nu sunt toți onești!

Mulți nu au făcut măcar o școală, însă vând suplimente și coctailuri ce creează dependență. Totodată, alții, declarându-se doctori-nutriționiști promit rezultate și promovează slăbitul agresiv. Cum poți să creezi cure hipocalorice și să stabilești concursuri de slăbit? La ce presiuni pui oamenii, de ce nu-i înveți mai bine regulile nutriției, chiar dacă rezultatul e pe termen lung? Sănătatea omului este prioritară, pentru asta se rostește Jurământul!

Îmi doresc să fii liber(ă) să alegi: mâncarea și porțiile de mâncare, oamenii pe care să-I asculți, deciziile pe care ți le asumi.

Fii inteligent (ă)!

Nu există vreun motiv (chiar niciunul!) să pornești să lupți cu propriul tău corp în asemenea hal. Sunt pedepse peste măsură de dureroase, atât pe parcursul înfometării, cât și după. Mai ales după.

Întreabă-ți grăsimea de ce-a venit la tine, ea e cel mai bun învățător. Nu lupta cu învățătorul tău, nu-i răspunde înapoi. Fă-ți temele conștiincios, ridică mâna și răspunde, ieși la tablă să-ți spui părerea sinceră. La un moment dat vei trece pe satisfăcător, apoi va urma binele, ca să ajungi să fii eminent. Și dacă faci procesul interesant, ajungi la olimpiada republicană.

Caută răspunsul!

Ai tu, acolo, în tine, un pic de intuiție ce-ți va face claritate între poveștile frumoase și realitatea. Păstrează-ți motivația integră, metabolismul activ, practică sportul sau mersul pe jos și bucură-te de viață.

Te asigur că poți!

Pentru asta voi continua să muncesc, chiar dacă îmi este greu uneori…

Totuși, am și eu, acolo, în mine, un pic de intuiție bine prevestitoare care-mi spune să continui.

Pentru că pot. Pentru că îmi pasă.

Abonare la Newsletter
Urmărește-ne
Oferte