Franțuzoaicele nu se îngrașă. Putem fi ca ele?

De 9 ani ajut alte femei să se transforme. Interesul față de slăbit și grija de a nu lua în greutate, au fost și vor fi mereu marile preocupări feminine.

De la antrenor de aerobic până la nutriționist asta am auzit: VREAU SĂ SLĂBESC! Astfel încât, 90% dintre toate femeile care-mi pășesc până și acum pragul – vin cu scopul de a slăbi.

Pentru multe dintre ele, acest slăbit e de durată, ciclic (slăbit – îngrășat – slăbit etc.), un adevărat chin cu început și fără sfârșit.

Și n-ar trebui!

Pentru că obosește, îmbătrânește, deprimă, lovește în motivația și așa fină a unei femei. Dacă nu se face corect, slăbitul fură din farmecul vieții. Prin multiplele sale restricții, precum și iluzii, femeia cu ”ochii legați” crede că va fi fericită dacă va fi ”slabă”.

Cel mai complicat lucru este convingerea că acest proces trebuie să fie unul restrictiv: cure de slăbit, înfometare, cina până la 18:00, efort fizic nedozat. Surprinzător că asemenea intenții asupra corpului se pedepsesc prin cunoscutele mecanisme yo-yo.

Pentru că meseria mi-e legată de frumusețe și sănătate, pentru că sunt o femeie cu experiențele ei în slăbit, am tot căutat soluția potrivită. Și cu cât interesul creștea, cu atât mi se întâmpla să dau peste informații contradictorii și diverse. Până într-o zi, concluzia pe care o definisem în materie de slăbit mi le-au confirmat…

 1. O carte

S-a întâmplat prin 2015 să descopăr pe rafturile Cărtureștiului o carte. M-a atras denumirea, chiar am zâmbit cochet la ”Franțuzoaicele nu se îngrașă” de Mirreille Guiliano. Bestsellerul vândut ca pâinea caldă în toată lumea, m-a cucerit cu primele fraze din cuprins.

Autoarea s-a născut în Franța, însă fiind căsătorită cu un american și locuind mulți ani în New York, a înțeles că americanii și francezii nu sunt doar două națiuni diferite. Au diverse culture, concept de viață și obiceiuri. Revenind la Paris, scrie această carte pentru femeile americane, pentru a le ajuta să înțeleagă secretele franțuzești. Slăbitul continuu necesită a fi oprit, și-a zis Mirreille, femeile au nevoie de înțelepciune pentru a-și trăi viața din plin. Culmea că doar așa își vor remodela corpul devenind senzuale precum franțuzoaicele.

 1. Două femei

Și pentru că Universul și-a dorit să devin un pic mai profundă, să nu mă rezum doar la diete (care sigur funcționează, doar că în fața multiplelor cauze de diferit ordin, ar mai fi nevoie și de altceva), uite că viața mi-a adus 2 moldovence stabilite la Paris. La finalul programelor de slăbit online, am fost să le vizitez.

Așa am cunoscut gastronomia franceză și câteva franțuzoaice, iar în 9 zile m-am purtat ca o franțuzoaică.

 1. O cină (cu o franțuzoaică!)

Se știe că sănătatea și frumusețea unei femei o definește lucrurile pe care le face în mod repetat. Mă refer la obiceiuri. Cam în 102 zile se formează un obicei nou. Bun sau mai puțin bun, depinde de gradul de conștientizare că ceea ce vrem = ceea de ce avem nevoie.

Așa că aceste obiceiuri, indiferent de națiune, le vom forma în materie de: alimentație, hidratare, sport, odihnă și felul în care ne cream plăcerile.

Ceea ce mi s-a amprentat cel mai mult e că franțuzoaicele au un secret pe care îl transmit pruncilor lor. Acela de a trăi cu bucurie viața fără regrete, diete și slăbit.

Bineînțeles că trec și ele prin pubertate, sarcini, nașteri, menopauze, situații mai dificile de viață, însă nu stau prea mult să se plângă de milă, nu completează golurile cu mâncarea. Ele mănâncă de plăcere fiind adevărate gurmande, iar cu deserturile cochetează la fel cum o fac cu bărbații.

Franțuzoaicele trăiesc o viață cu pâine, vin și chiar ciocolată – fără să le vină vreo remușcare.

Iar la o cină cu o franțuzoaică nativă am și descoperit esența convingerilor lor:

 • Se gândesc la lucruri bune de mâncat, nu la lucruri rele pe care să le evite.
 • Mănâncă porții mai mici, dar din mai multe lucruri.
 • Consumă mai multe legume decât fructe.
 • Nu mănâncă ”fără grăsimi”, ”fără zahăr”, mai degrabă consumă produse naturale autentice.
 • Sunt nebune după ciocolata neagră: amăruie, cu aroma ca de nucă, ontuoasă.
 • Se hrănesc cu cele 5 simțuri. Le antrenează papilele gustative copiilor lor de mici prin diverse bucate.
 • Au un program al meselor, ceea ce nu le dă motive să exagereze cu porțiile.
 • Nu ronțăie între mese, dar nici nu așteaptă să li se facă foame.
 • Au un ritual al meselor: le place să caute produsele de calitate la piață, sunt bune gazde, le place să înfrumusețeze mesele (inclusiv decorul), să pregătească din timp meniul zilei; mult experimentează, pun accent pe gătitul acasă, deși le place să ia prânzul sau cina la restaurant.
 • Beau multă apă între mese, la mese festive vinul și șampania.
 • Nu sunt cele mai sportive, însă le place mersul pe jos și dansurile, nu folosesc ascensorul.
 • Le place somnul și evită lucrurile ce le oferă puțină plăcere pentru mult efort.
 • Aleg singure răsfățurile și compensațiile, nu le pasă de ce zic alții, deși sunt bine educate.
 • Adoră moda, să râdă mult în companiile altor femei, să savureze din plin aceste clipe.
 • ”Sindromul fermoarului” e mai valabil decât cântarul. Nici nu au cântar acasă.
 • Sunt încăpățânate să creadă că dragostea de viață te face să slăbești.

Și ca să înțeleg în profunzime lucrurile cum stau: e vorba de gene bune sau de unele trucuri în materie de menținere, am obținut un frumos și rafinat răspuns (cu traducere din franceză):

”Dacă puneam în gură orice croissant văzut și dorit la colț de stradă, dacă intram în patiseriile care mă atrăgeau ca un magnet, acum nu serveam cina cu tine, ci mă rostogoleam ca o gogoașă moale pe străzile vechi ale Parisului…”

Franțuzoaicele nu se îngrașă pentru că nu cred că au nevoie de slăbit.

Asta am înțeles din mica mea vacanță de 9 zile la Paris.

 

Abonare la Newsletter
Urmărește-ne
Oferte