Ghee – untul clarifiat ”minune”
Din sanscrită vine de la GRITA și e cunoscut de europeni sub denumirea de unt clarifiat. Ghee este un produs alimentar şi terapeutic în același timp, folosit foarte des în bucătăria asiatică, în special indiană, fiind un ingredient nelipsit al medicinei tradiţionale indiene. Proprietăţile sale deosebit de valoroase îl fac să fie mult superior untului obişnuit din punct de vedere nutritiv, iar medicina tradiţională AYURVEDA îl recomandă pentru o mare varietate de afecţiuni şi probleme de sănătate.
Untul nu este doar o grăsime animală simplă; conține de asemenea apă și componentele solide din lapte, care sunt solubile în apă. Când apa se evaporă prin fierbere, aceste elemente solide precipită și rămâne deasupra uleiul sau ghee.
Unul dintre cele mai mari beneficii pe care le are ghee este profilul său nutrițional. Este deosebit de bogat în vitaminele A și E, iar grăsimile saturate din ghee sunt mai ușor de descompus decât grăsimile saturate din carne. O porție de ghee conține 1.418 Unități Internaționale de vitamina A și 1,3 miligrame de vitamina E, sau 28 la sută, respectiv 7 la sută din cantitatea zilnică recomandată. La fel ca untul de cocos, ghee are un punct de ardere ridicat (250 grade), prin urmare este utilizat foarte des la gătit.
Este bogat în K2 și CLA (Acid Linoleic Conjugat), un antioxidant cu proprietăți antivirale dacă își are sursa în iarba cu care sunt hrănite vacile. Totodată este bogat în acizi grași cu lanț mediu care sunt absorbiți direct către ficat (precum carbohidrații) și arși ca energie. Atleții pot utiliza ghee ca pe o sursă consistentă de energie.
Energia provenită de la acești acizi grași cu lanț mediu poate fi folosită pentru a arde alte grăsimi și a slăbi. Ghee (spre deosebire de alte uleiuri) este bogat în acid butiric, un acid gras cu lanț scurt. Bacteriile intestinale benefice transformă fibrele în acid butiric, iar apoi îl folosesc ca sursă de energie și ca suport pentru peretele intestinal.
Personal îl folosesc în alimentația zilnică și în detoxifiere.
Pe pâine integrală la dejun, într-un terci în care mi-aș dori un gust fins cu aromă de nuci, la înăbușit. Este atât de nutritiv încât nu există oameni pe lumea asta să-l nege.