RED by Nutrition: NUTRIŢIA ADEVĂRATĂ – unde o înveţi?

Majoritatea lucrurilor pe care credeai că le ştii despre nutriţie vin de la alţii: de la cei care te-au crescut, de la prieteni sau şcoală, din cărţi sau de la televizor, mai nou de pe reţele de socializare. Toate sunt lucruri pe care ştii că le ştii, dar oare sunt adevărate?

Doar corpul nostru ştie ce i-ar trebui cu adevărat! Prin senzaţie, instinct sau intuiţie.

Şi pentru că des sau uneori nu-l ascultăm, fie nu ştim cum să o facem, lucrurile ne ies pe dos: kilograme în plus, adicţii alimentare, subnutriţie, devitalizare ş.a. care ne duc spre boli grave sau mai puţin grave.

În lume există peste 10000 boli,  8% dintre care sunt genetice ce nu pot fi tratate, restul fiind legate de modul de viață pe care îl abordăm.
Nutriției îi revine în mare parte rolul de a preveni, diagnostica sau chiar trata (în faze incipiente) diverse boli ce au ca și consecință un dezechilibru între nevoile normale ale organismului și starea actuală. Cele mai serioase boli de nutriție fiind obezitatea, diabetul zaharat, bolile endocrinologice, cardiovasculare, reumatologice, hepatice, renale și lista continuă.

Ce avem de făcut?

Pentru a nu completa rândurile pacienţilor, va trebui să ne “înarmăm”: cu abilităţi, cunoştinţe şi experienţe. Abilităţi de a putea înţelege şi oferi corpului nutrienţii necesari în cantităţile potrivite; cunoştinţe de a face diferenţe între tipuri de alimente, provenienţa şi calitatea lor; experienţe pentru a nu repeta alegerile alimentare nepotrivite. Toate se vor face pentru a dezvolta senzaţia, instinctul şi intuiţia -  înnăscute, însă uitate de către noi în ritmurile alerte ale vieţii.

Cu ce începem?

Pornim de la cunoașterea propriului corp. Cu această cunoaștere ne naștem, ea fiind cea mai autentică formă de a ne sugera ce e bine și ce nu. Căutând să ne informăm şi din alte surse, vom întâlni de cele mai multe ori diverse abordări. Într-adevăr, în nutriţie există numeroase studii, teorii, recomandări. Tot ce pot să spun e că nu pot exista reguli sigilate şi de bănuit în primă înstanţă sunt toate. Se va analiza sursa, logica şi credibilitatea celor declarate, altele pe care le simţim c-ar fi bine să le cunoaştem. Interesele comerciale în domeniul industriei alimentare şi farmaceutice sau poate de altă natură, ne pot direcţiona pe căi greşite.

Dacă nu vom opri fluxul crescut al dezinformării şi dacă nu ne vom întoarce la stilul autentic de viaţă, generaţiile viitoare vor trece prin suferinţe.

Să nu uităm că mai şi trăim timpuri pline de pericole. Tehnologia a revoluţionat atât de mult, încât inovaţiile ne solicită mintea şi corpul exagerat. Ne cer să ne asumăm responsabilităţi mai mari, să fim încordaţi, să ne grăbim mereu, să simţim nevoia de a fi cu un pas înainte. Toate acestea ascunzând capcane pentru sănătatea noastră: mâncat inconştient, pe fugă, căutarea recompenselor, încrederea că ceea ce ni se oferă este bun etc.

Schimbările amintite afectează întreaga umanitate, însă principala povară este dusă de femei, care au mari aşteptări (în primul rând de la sine), dar şi cele mai mari solicitări fizice. Bărbaţii şi ei uită de sine în dezvoltarea afacerilor lor.

Cum ne stăpânim echilibrul totuşi?

Prin atingerea unei alte calităţi a vieţii: o nutriţie intuitivă potrivită corpului nostru, o condiţie fizică bună, somn liniştitor, pacea minţii.

Fericirea e în lucruri mărunte. Să ni le creăm! 

 

 

 

Abonare la Newsletter
Urmărește-ne
Oferte