O etichetă mare și grea!
Suntem în perioada în care cozonacul, pasca și învârtita vor fi servite câteva săptămâni. Ne permitem asta pentru că Paștele e o dată pe an, pentru că prea multe amintiri din copilărie ne copleșesc, pentru că e delicioasă. Am fost surprins plăcută să văd pe facebook poze cu rețete personale, aluat și cozonaci copți de casă.
În acest an, am gustat și eu 2 felii de pască cu gust autentic - mama s-a străduit.
Cumva întâmplător însă, în casa mea a ajuns o ruladă de cozonac cu vișine...
Știu, e a doua zi de Paști – oamenii sunt într-o săptămână prea luminată, se bucură de Învierea Domnului... eu totuși voi scrie.
Ce poate face un nutriționist în cazul dat?
Poate să vă descrie ce calități ”nutritive” are un cozonac propus de un producător NEonest. Rămâne să alegeți, voi dragii mei, dacă îl procurați sau treceți cu vederea.
O eticheta mare și grea mă apasă cu întrebări:
De ce? Nu se știe? Cum?
De ce să distrugi lent oamenii? (da, sunt o naivă – banii!), dar totuși...
Nu se știe de Legea Bumerangului: ceea ce trimiți altora ți se va întoarce?
Cum poți dormi noaptea liniștit?
Nu am putut dormi după ce-am citit eticheta. Cel puțin 5 puncte m-au întristat:
1. Margarina (uleiul rafinat de floarea soarelui + uleiul de palmier parțial hidrogenat)
Se știe că uleiul rafinat obținut prin prăjirea semințelor decojite este însoțit de eliminarea produselor cancerigene, după care uleiul brut de culoare întunecată obținut prin presarea mecanică este rafinat. Cu tot cu filtrare, albire, deodorizare, colorare și adăugare de conservanți chimici, inclusiv hexanul (solvent sintetic ce extrage total uleiul din semințele rămase) e mai și emulsionat pe de-asupra cu uleiul de palmier PARȚIAL hidrogenat. Cum este eliminat acesta din organism? Studiile încă nu sunt clare.
Au introdus și aroma identic naturală de unt ca să ne dea falsa senzație că e pe unt de vaci. Dezgustător.
2. Gumele de Gellan (E 418), de Xantan (E 415) și de Caruba (E 410) – polizaharide utilizate cu scop de stabilizare și îngroșare. Au efect laxativ, provoacă balonare, alergii, blocaje intestinale. Sunt niște aditivi cu ”date insuficiente” în studiile de nutriție, pentru că mai mult de o lună aceste studii nu s-au realizat pe oameni.
3. Drojdia de panificație – determină apariția pietrelor în vezica biliară, ficat, pancreas, duce la constipaţie şi formarea tumorilor. În intestin se produc inflamații, se dezvoltă microflora patogenă. Organismului îi este dificil să se detoxifieze, sistemul digestiv îşi pierde funcţia de protecţie, reducând-o și pe cea de digestie. Vitaminele greu se absorb, nu sunt digerate în plină măsură oligoelementele, în special calciu. De ce nu este folosită maiaua naturală mă întreb?!
4. Amidonul modificat de porumb (E 142)
Folosit pentru prospețime și îmbunătățirea texturii, este un aditiv alimentar din categoria suspecților producând tulburări gastrointestinale. Este străin esenței alimentului și fără similitudini în natură.
5. Zahărul, Citratul de sodiu (E331), Polifosfatul de sodiu (E 452) – toate produc tulburări metabolice dacă ajung în sângele și stomacul oamenilor, în special a celor mai vulnerabili cum sunt copii, femeile însărcinate și cele ce alăptează, persoanele cu afecțiuni digestive etc.
Eticheta e lungă.
Mă opresc aici și mă întreb: cum pot schimba respectiva situație totuși?
Prin a vorbi, scrie articole de sensibilizare, prin a încuraja oamenii să gătească / cumpere cozonaci de casă, iar ruladele astea cu vișine să fie lăsate pe raft.
Poate de la scăderea vânzărilor se vor apuca să producă cozonaci cozonaci. Bănuiesc că vor spori și costurile, e firesc atunci când folosești ingrediente ”curate”. Trebuie totuși oprite odată chimiile...nu se știe unde ajungem cu ele substituind rând pe rând ingredientele naturale.
Cred că împreună putem să ne reeducăm: să consumăm moderat și calitativ.
Să mă ierte Dumnezeu în această zi luminată. Nu mă duce capul ce pot face cu această pâinică ”mutilată”...