Șarlota - un desert cu origine controversată

Coaptă în cuptor, servită caldă sau rece, această prăjitură ar fi stat la originea felului de mâncare medieval. În vechile cărți de gătit, o găsim sub denumirea de charlyt (mâncare cu cremă, din engleza”veche”). Istoria șarlotei e lungă, la fel ca și ingredientele care variază de la o țară la alta.

Îţi propunem o rețetă, în care pe lângă mere am adăugat și brânza de vaci (pentru a o face mai proteică).

Ingrediente:

  • 500 g mere proaspete
  • 100 g făină integrală
  • 250 g brânză de vaci 5%
  • 150 g iaurt grecesc 2-10%
  • 2 buc ouă
  • îndulcitor natural, după gust
  • 1 linguriță scorțișoară
  • un praf de vanilie

Mod de preparare:

  1. Merele se spală bine și se taie rondele cu dimensiunea de 5 mm.
  2. Batem ouăle bine până obținem o spumă consistentă.
  3. Adăugăm brânza de vaci peste ouă, încorporându-le omogen.
  4. Peste masa consistentă vine iaurtul, făina, scorţişoară, vanilia și îndulcitorul. Le amestecăm bine pe toate, până obținem un aluat dens.
  5. Ungem tavaua de copt cu unt de vaci, turnăm un strat nu prea gros de aluat.
  6. De-asupra aluatului aranjăm un singur strat de mere, peste care turnăm restul aluatului (putem folosi și diverse forme cum ar fi cele de brioșe).
  7. Vom da la cuptorul preâncalzăt timp de 30-35 de minute ( temperatura de coacere - 210 grade C).

Vei obține o prăjitură cu textură fină, foarte aromată şi delicioasă.

Este desertul perfect pe care îl poţi savura într-un weekend alături de familie, o porție de 150 g estimându-se aproximativ la 120 kcal.

Dacă ţi-ai dori ca această reţetă şi multe altele, delicioase să se regăsească într-o dietă personalizată de slăbit sau menţinere, înregistrează-te la o consultaţie AICI: bit.ly/2EGfW8o

Abonare la Newsletter
Urmărește-ne
Oferte