Substituenții făinii albe

Nu e neapărat un subiect nou, însă observ că tot mai des apar întrebări de genul: o excludem definitiv sau o combinăm cu altele mai sănătoase?

Mulți dintre noi sunt obișnuiți să creadă că pentru coacere și unele feluri de mâncare, nimic altceva nu există decât făina albă de grâu. Greșeală!

Să analizăm 2 aspecte de ce-ar fi bine să o evităm totuși.

  1. Calorii goale și foame

Făina albă/rafinată are un indice glicemic 85 (în scala a ceea ce numim nivel de creștere a zahărului în sânge e mult prea mare). Va fi digerată și absorbită destul de repede, forțând eliberarea de insulină pentru a aduce zahărul la un nivel optim, ceea ce va determina în scurt timp hipoglicemie (nivel scăzut al zahărului în sânge) și ca rezultat – creșterea poftei de mâncare (creierul are nevoie de glucoză, nu?). Să nu uităm și de aportul caloric valoros în dieta zilnică.

  1. Lipsa de nutrienți

Bobul de grâu este format din cuticulă (coajă), din endosperm (miezul alb) și germene (partea mică din interior care prin germinare va duce la noua plantă). Din cele trei părți enumerate, în procesul de măcinare rezultă făina albă/rafinată care este constituită doar din endosperm - 100% amidon. O polizaharidă de calitate joasă care va îngreuna procesul de digestie. Adevăratele fibre sunt conținute în coajă și germenii, care în procesul de cernere sunt îndepărtate.

Cu siguranță produsul obținut din acest tip de făină este moale și pufos, însă pentru sănătatea noastră nu e de bine!

Ți-am pregătit 5 alternative cu ce poți substitui făina albă de grâu:

Făina de ovăz – cel mai simplu și accesibil substituent. Făina de ovăz o avem pe toate rafturile din magazine, însă o poți pregăti ușor și acasă: măcinând fulgii de ovăz în blender ( ATENȚIE! alege fulgii de ovăz care necesită a fi fierți). Va rezulta o făină bogată în fibre, carbohidrați lenți și oligoelemente.

O vei utiliza la coacere, în special pentru a face clătite, prăjituri, cheesecakes, etc.

Făina de cocos – poate te-am lăsat surprins/ă, însă chiar există așa tip de făină (e costisitoare dacă am compara-o cu alte tipuri de făină). Făina din nucă de cocos absoarbe o cantitate mult mai mare de umiditate, astfel încât e nevoie de o cantitate mai mică de făină pentru gătit. Un beneficiu în plus făinii de cocos este lipsa glutenului și indicele glicemic mic – perfectă pentru cei cu intoleranțe la gluten sau persoanelor cu diabet.

Făina de hrișcă – nu discutăm beneficiile acesteia - prea multe și adevărate. Până și diete ,,minune” cu hrișcă există.

Îți propun să-ți imaginezi cum ar arăta niște clătite delicioase de hrișcă, dar ce aromă au... mmm în toată bucătăria se va răspândi atât timp cât le vei coace. Treci cu îndrăzneală la făina de hrișcă, e la preț accesibil și o găsești în orice magazin.

Făina de năut – ușor de găsit pe rafturile magazinelor mari. La fel ca toate leguminoasele, năutul este bogat în proteine vegetale și chiar dacă are multe calorii, are și beneficii – bogată în vitaminele A, C, E, PP și K, grupa virtaminelor B, potasiu și calciu, cupru și siliciu, chiar și molibden și bor, care sunt implicate în procesele metabolice ale celulelor corpului nostru.

 O pâine din făină de năut va fi o garnitură excelentă pentru o supă-cremă sau pentru o salată de legume.

Făina de migdale - are un gust deosebit, poate fi folosită pentru prepararea unor deserturi şi dulciuri delicioase, săracă în carbohidrați. Se poate amesteca cu alte tipuri de făină și este o alternativă minunată dacă ai alergie la gluten.

Astea fiind spuse, succes la substituit și gătit.

Iar pe final de articol vreau să te întreb: ți-ai găsit făina preferată? :)

Tatiana Pisaroglo, nutriționist THEIA

Abonare la Newsletter
Urmărește-ne
Oferte