Bucatele copioase de sărbători trebuie consumate cu grijă, altfel riscăm să ne suprasolicităm organismul. Pentru a face față cu brio tradiționalelor mâncăruri de Paște, nutriționista Victoria Ursu ne prezintă câteva sfaturi generale, pe care îți recomandăm să le urmezi în perioada sărbătorilor pascale.
Ce recomandă nutrițoniștii să mâncăm de Paște?
De Paște vom mânca la fel ca în fiecare zi: alimente variate, bogate în nutrienți. Vom selecta însă cu grijă combinațiile, acestea urmând a fi ușoare și în cantități moderate.
La dejun vom păstra obiceiul de a consuma mâncare sfințită. În acest sens, putem opta pentru ouăle roșii și legume proaspete. Peste două-trei ore, vom gusta din cozonac sau din tradiționalul desert al casei, mult așteptat în această zi petrecută în familie. Dacă nu ne tentează pasca și învârtita, atunci mergem pe varianta clasică: fructele proaspete și/sau uscate. Prânzul va fi bogat în proteine și crudități: mielul copt și o salată bogată în ridichi, piftia din carne de cocoș și amestecul de legume etc. Spre chindii, am putea gusta dintr-un pește copt și din legume la grătar. Seara, un iaurt va fi pe potrivă. Pentru creștinii care au respectat întregul post, în ziua de Paști nu se recomandă consumul cărnii și al peștelui, aceste alimente fiind introduse în alimentație treptat, după ouă și brânzeturi slabe.
Ce alimente trebuie evitate sau consumate cu grijă?
Alimentele dulci, grase și condimentate, cele care adesea ne produc indigestii. Dulciurile sunt un fel de plăceri porționate (30-50 g), consumate în prima jumătate a zilei, fără alte alimente la o masă. Alimentele grase, cum ar fi carnea, peștele, ouăle ș.a. de origine vegetală, se vor consuma doar cu legume, preferabil crude. Vom uita de mezeluri, mâncarea procesată și sosuri, paste a căror proveniență nu o cunoaștem.
Cum pregătim organismul înainte de o masă copioasă?
Sărbătorile sunt zile în care orice om mănâncă mai mult și consistent. Pur și simplu, ne vom resemna că e o altfel de zi decât celelalte și ne vom bucura de aceste plăceri alimentare, alături de cei dragi. Nu ne îngrășăm într-o zi și nici în două, în schimb, dacă exagerăm, ne putem alege cu o stare de rău însoțită de crampe intestinale.
Nu vom lăsa abuzurile să ne copleșească, pentru că ne respectăm organismul, oferindu-i hrană echilibrată și mai și suntem în vremuri bune: mâncare există din belșug!
Organismul nu se pregătește în niciun fel, pur și simplu, vom fi atenți să avem patru-cinci mese pe zi, alimentele pline de calorii se vor separa între ele, cruditățile ne vor ajuta să digerăm mai ușor, iar orele dintre mese vor fi de minimum trei, maximum patru ore.
Proteinele animaliere (carnea, peștele, ouăle și brânzeturile) nu se vor combina între ele. În schimb, se vor lega perfect, fiecare la mese separate, cu salatele verzi sau colorate, în cantități generoase. Grăsimile (cașcavalurile, cașul sau brânza de oi, avocado, nucile și semințele ș.a.) vor fi consumate în proporții moderate, la gustări în combinații cu legume sau de unele singure. Cozonacul și pasca sunt gustări separate la care vom apela în prima jumătate a zilei.
Ce facem după masa de sărbătoare? Ne detoxificăm sau ne abținem de la ceva?
E ca și cum ne-am împiedica de-o piatră și am cădea. Ne ridicăm, ne scuturăm ușor și mergem mai departe.